Monday, July 2, 2012

Bubur Tepung Pulut

Tercari-cari apakah menu yg aku nak masak hari ni. Asyik masak yg sama bosan pulak. Semalam jalan2 soping barang dapo kt MyMydin bole tahan jgk. Aku teringat yg aku ada amik tepung pulut. Hmmm....nak wat kuih onde@gula melaka, xde kelapa parut pulak. Lastly teringat menu Bubur Tepung Pulut. Tp aku xpena wat lg resepi ni... agak2 jela. Xsalah kite mencuba. Aku jgk x pasti Mr Husband suke ke x mkn mknn jenis bubur ni...try jelah!




Bahan A:
Tepung Pulut
Air

Bahan B:
Santan kelapa
Garam
Gula Melaka
Gula Pasir
Daun pandan

Langkah:
  1. Campurkan air ke dalam tepung pulut di dalam mangkuk. Jadikannya doh yg tidak melekat pada jari.
  2. Terpulang jika nak tambah pewarna misalnya aku gunakan pink dgn menambah sedikit sirap pada doh.
  3. Panaskan seperiuk air, biarkan mendidih.
  4. Bentukkan doh td bulat2 kemudian tekan sedikit di bahagian tengahnya seperti dalam gambar.
  5. Kemudian masukkan ke dalam air mendidih.
  6. Tepung pulut yg telah masak akan timbul di permukaan air.
  7. Angkat dgn tapis dan simpan dalam bekas berisi air masak biasa supaya tidak melekat antara satu sama lain.
  8. Buat sehingga doh habis.
  9. Bagi kuahnya pula, mulakan dengan mencampurkan semua bahan B iaitu santan kelapa, sedikit garam, gula melaka, gula pasir dan beberapa helai daun pandan yg dicarik-carik. 
  10. Rasa manis adalah mengikut citarasa anda sendiri.
  11. Didihkan dengan api kecil supaya kuah cantik.
  12. Angkat dan sejukkan bila kuah masak.

Bubur ni sedap dihidang sejuk2, samada nak tambah air batu kedalamnya atau simpan awal dalam peti sejuk terpulanglah pada anda. Hmm...hasilnya, Mr Husband memuji air tgn aku. Boleh buka gerai depan umah katanya, hehe....alhamdulillah...percubaan pertama menjadi. Sedap, sedap, sedap......slurpppp

No comments:

Post a Comment