Wednesday, June 13, 2012

Asam Pedas Ikan Parang

Menu malam ni Asam Pedas Ikan Parang. Disebabkan aku tggl berdua je ngan Mr. Husband masak seketul aje ikan parang ni da memadai. Ada lauk lain lg nnt. Jom kita tengok kaedah menyediakannya.




Bahan:
Ikan Parang
Lada kering yg dikisar
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit hidup
Air asam jawa
Garam
Belacan (kalau suka)
Daun kesum/bunga kantan

Langkah:
  1. Kisar lada kering bersama bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup.
  2. Tumiskan bahan kisar tadi hingga garing.
  3. Masukkan air dan daun kesum/bunga kantan, tunggu mendidih. 
  4. Masukkan ikan, biarkan hingga ikan masak.
  5. Masukkan belacan (jika suka), air asam jawa dan garam. Sesuaikan rasa.
Memasak tak lah susah sangat, yang penting ada kemahuan. Selamat mencuba!




No comments:

Post a Comment