Monday, June 11, 2012

Hidangan sambal sotong

Ape nak masak hari ni. Memandangkan ada sotong dalam peti ais, masak Sambal Sotong aje lah! Jom...





Bahan:
Sotong
Lada kering yg siap dikisar
Bawang putih (Ditumbuk)
Bawang kecil (Ditumbuk)
Bawang merah (Dipotong besar2)
Garam
Gula
Air asam jawa
Belacan (kalau suka)

Langkah:
  1. Tumis bawang putih dan bawang kecil yg telah ditumbuk hingga naik bau dan garing.
  2. Masukkan lada kisar. Goreng hingga lada masak.
  3. Masukkan sotong dan belacan.
  4. Diikuti dengan air asam jawa dan bawang merah yg dipotong besar2.
  5. Kemudian tambah bahan perasa iaitu garam dan gula ikut citarasa anda.
 Tadaaaa.........siap!

No comments:

Post a Comment