Monday, June 25, 2012

Sup kaki ayam & leher ayam

Masak petang2 ni slow ckit mood. Hmm...sebab Mr Husband beli kaki ayam + leher ayam boleh la aku wat sup. Menarik jgk ni.. Kaki ayam ni pon gumuk2 tembam...haha Meh kita wat Sup!








Bahan:
10 ketul kaki ayam
5 ketul leher ayam
Sebiji kentang (dipotong dadu)
1 bungkus sup bunjut ADABI
Sesudu rempah sup ADABI
Seulas bawang putih (dimayang)
2 ulas bawang kecik (dimayang)
Seinci halia (dimayang)
Daun sup & daun bawang (dihiris nipis)
Air secukupnya
Garam
Minyak




Langkah:

  1. Tumis bawang putih, bawang kecik dan halia hingga kekuningan. Masukkan air dan sup bunjut.
  2. Masukkan kaki ayam dan leher ayam, rebus hingga masak.
  3. Masukkan pula kentang. Bila suda empuk masukkan rempah sup adabi dan garam. Sesuaikan rasa.
  4. Hidangkan bersama daun bawang dan daun sup.












No comments:

Post a Comment